שיתוף

פרויקט התמודדות משאבי אנוש עם נגיף הקורונה

 

בכל משבר יש מעסיקים, בפרט הגדולים שבהם, שמנצלים את המצב כדי לפטר עובדים תחת המטרייה של "פיטורי צמצום".

אלא שבפועל מדובר בדרך כלל בעובדים שהמעסיק רצה ממילא לפטר אותם אלא שהסיבה לפיטורים היתה בלתי מוצדקת.

כלומר, הם לא עברו עבירות משמעת, הם עובדים חרוצים ואפילו כאלה שמגיעים להישגים, אלא שמסיבות כלשהן המנהל הישיר שלהם, או אפילו המעסיק, מעדיפים לפטרם.

והנה באה הקורונה, ואיתה המשבר הכלכלי ולמעסיקים מסויימים זה נראה כמו חלון הזדמנות כדי לפטר את אותם עובדים תחת המטרייה של פיטורי צמצום.

אם כן, חשוב לדעת שגם במשבר הקורונה, בתי הדין לעבודה דורשים מהמעסיקים לעמוד ב-4 כללים בסיסיים:

1 לפני כל דבר אחר, בית הדין לעבודה יוודא שאכן מדובר במצב כלכלי שהינו רלוונטי למעסיק הספציפי.

2 חובת ההוכחה: המעסיק נדרש להוכיח שהוא אכן נקלע למשבר כלכלי. פסקי דין שנפסקו בעבר קובעים כי המעסיק חייב להציג בפני בית הדין דו"חות כספיים שמעידים שהוא אכן במשבר.

3 לאחר שהמעסיק עומד בשני התנאים הראשונים, עליו לבנות מתווה ברור והגיוני לפיטורי הצמצום ולא להפוך את זה לגל פיטורים המוני.

4 יש להתחשב בהסכמים והסדרים קיבוציים בארגונים שבהם יש הסדרים כאלה, הקובעים חובת היוועצות בארגון העובדים בטרם פיטורי הצמצום.

הסיבה העיקרית של פיטורי צמצום הנובעים ממשבר כלכלי או מהצורך של חברה בהליכי הבראה, היא הצורך של המעסיק לנקוט הליכים שיאפשרו לו להמשיך ולהפעיל את העסק. כלומר בפני המעסיק ניצבים אילוצים כלכליים שמאלצים אותו לפטר כדי לשרוד.

לכן, העובדים המועמדים לפיטורים במקרים אלה מיועדים לפיטורים לא בעקבות תכונותיהם האישיות, ולא בגלל היעדר התאמה שלהם לתפקיד, אלא על פי סטנדרטים אובייקטיבים שנקבעו על ידי המעסיק. ובארגונים בהם יש נציגות העובדים, בשיתוף עם הנציגות.

ולמרות כל זאת, בית הדין לעבודה לוקח בחשבון את העובדה כי פיטורי עובד ממקום עבודתו הינו צעד קשה ביותר הפוגע בעובד.

לכן דורש בית הדין ממעסיקים לבחון את עניינו של כל עובד בנפרד, ולבדוק האם אכן יש הכרח לפגוע בו או בתנאי עבודתו.

כמו כן דורש בית הדין לעבודה מהמעסיקים לבדוק לגבי כל עובד מהי מידת הפגיעה הראויה, האם אמות המידה שנקבעו מיושמות כהלכה בעניינו של כל עובד, מהו מצבו האישי בעת הפיטורים ושיקולים ענייניים נוספים.

כדי לבחון את מצבו האישי של כל עובד המועמד לפיטורים יש צורך לקיים דיון עם העובד עצמו. או לכל הפחות לתת הזדמנות לעובד להשמיע את דברו בטרם קבלת החלטה בעניינו.

בשורה התחתונה, גם לפררוגטיבה של המעסיק בבית העסק שלו, כולל בנושא פיטורי צמצום, יש מגבלות שבית הדין לעבודה מכיר בהן, כמו למשל פיטורים על רקע אפליה.

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה