למידה התנסותית – כל מה שאתם צריכים לדעת

למידה התנסותית – כל מה שאתם צריכים לדעת

טל בן חיים מנכ"ל חברת טראקס ירצה בכנס משאבי אנוש בעולם הגלובלי על למידה התנסותית כחוויה מהנה שמצליחה להזיז את קירות הארגון

שיתוף
טל בן חיים

טל בן חיים

מה אתם יודעים על למידה התנסותית? האם ידעתם שתוכלו לפתור בעזרתה בעיות בארגון – אך רק אם תדעו כיצד להשתמש בה? טל בן חיים, מנכ"ל חברת טראקס, ירצה בכנס ניהול משאבי אנוש בעולם גלובלי על הדרך המעניינת לפתור בעיות בארגון, באמצעות שימוש נכון בלמידה התנסותית.

מהי למידה התנסותית?

טל בן חיים: הלמידה ההתנסותית היא שימוש במשחקים על מנת לייצר למידה, כי כשלמידה מתרחשת דרך עשייה היא מהירה יותר, מהנה וזכירה יותר. אנשים לומדים תוך משחק וכך קל להם יותר לזכור את מה שלמדו. בלמידה ההתנסותית עושים שימוש בתורת המשחקים או ביישומים פרקטיים של תורת המשחקים עבור ארגונים. הרעיון הוא לבחון מהם אותם כללי משחק של ארגונים ואילו כללים מקבילים מיותרים ושתוקעים את הארגון, ואיזה כללי משחק כדאי לשנות או להוסיף.

זהו עצם המשחק שמייצר למידה ושיפור של הביצועים. כלומר ניתן להשתמש או כדי לייצר למידה או כדי לייצר פעולה או שיפור ביצועים, ומצד שני – לוקחים את העקרונות של תורת המשחקים ומיישמים אותם בתוך הארגון עצמו מסתכלים על הארגון עצמו כמשחק. באותו משחק שהארגון משחק בו יש מטרה ויש דרכים לצבור קרדיט. יש כללים ידועים מי כפוף למי, מי מדווח למי. זהו משחק מורכב – וכשמנתחים אותו דרך תורת המשחקים – ניתן לראות איזה כללי משחק משפיעים על הארגון באופן שמקדם את המטרה של הארגון.

מה מידת שיתוף הפעולה של עובדים ללמידה התנסותית?

בעיקר בזכות הכניסה האינטנסיבית של דור ה-Y לעולם העבודה, היא דווקא תופסת תאוצה. היא מאופיינת במהירות, זמינות, כיף ועשייה, לא צריך לעבור תהליך מתיש של הרצאות ודיבורים.. זו למידה שנעשית הרבה באמצעות שיתופים והיא מעודדת חופשיות.

באילו מקרים משתמשים בלמידה התנסותית?

במקרים שנדרשת למידה, למשל לימוד אנשי המכירות שיטות להגדלת המכירות, וגם במקרים של שיפור ביצועים. אפשרות שלישית היא שימוש בחשיבה המשחקית, שמראה כיצד ניתן לשפר את התהליכים הארגוניים באמצעות המשחקים.

ניתן לומר בהחלט שהדור הבא של המשחקים הוא שימוש בראייה משחקית לשיפור ביצועי ארגונים. היא ממחישה לארגון את הבעיה. אומרים שיש בעיות והתארגנות שלא יכולים לומר לאנשים בפנים. או כי יפטרו אותך אם תגיד, או כי אנשים לא יוכלו להכיל את הביקורת. מה עושים? מעצבים עם מקבלי ההחלטות סימולציה המשקפת את ההנהלות בארגון. למעשה מוצב ראי בפני ההנהלות המראה כיצד הן מתנהגות.

רואים את זה בצורה כייפית ורגשית. כשרואים את זה על עצמם הם יכולים להפנים זאת בצורה יותר מהירה. דוג – קבוצת הנהלה שטוענת שהשתפ כאן הוא לא מספיק טוב. אם עושים עם הקבוצה תהליך של דיבור שבו מנסים רק להציף – אנשים לא ירצו לדבר, הימנעות, מגננה וכו. אם לעומת זאת יכין סימולציה – שמשתמשים באותם כללי משחק בארגון – מייצר סביבה אחד לאחד מאוד דומה לזו האמיתית. ההנחה היא שבכללי משחק שבה משקפים את המציאות – מייצרת התנהגות דומה. ואז – הם יכולים לראות על עצמם את אותה התנהגות. ואז קל לו לקבל את זה שבכללי המשחק הנוכחיים שמשהו לא עובד. כי יש פה ההחה מאוד מעניינת: מי שדרוש תיקון – אלא המבמנה המשחק הדיסיין של הסיטואצתיה הוא זה שמייצר אי שיתוף פעולה אין פה אצבע מאשימה. הדינמיקה משבשת את שיתוף הפעולה.

כיצד שימוש בלתי מושכל בלמידה התנסותית עשוי לגרום נזק?

שימוש בלמידה התנסותית עשוי להיות מסוכן כשנעשה משחק שמקצין את המציאות והוא מייצר משקעים קשים. שנית, יש לשים לב שאם לא מעצבים את הסימולציה בצורה מאוד מדויקת, מתקבלת התנהגות שאינה תואמת את המציאות: מייצרים ומקבלים מסקנות שגויות, והמשחק מוריד את המוטיבציה לאנשים.

אחת הטעויות הנפוצות היא שלוקחים משחק קיים "מהמדף". לכן צריך לדעת להשתמש במנגנונים בכללי המשחק, ולעתים רק לשנות את המבנה ארגוני, את מערך התגמולים.

לסיכום, אילו עצות תוכל לתת לחברה שמעוניינת להשתמש בלמידה התנסותית?

ראשית צריך לחשוב מתי כדאי להשתמש בה. נכון יהיה להשתמש בה כאשר יש צורך לעשות מהלך שמשפר את הביצועים, של צוותים או מנהלים, במכירות, שירות וכדומה. התהליך הנכון הוא עשיית סימולציה אצל מומחים, שתהווה את התהליך. בדקו מהו הדבר שבו יש להתמקד על מנת לשפר הביצועים והוא שיתן את כיוון הפעולה שאותו כדאי ליישם. בנוסף, מומלץ להשתמש בלמידה התנסותית כאשר תרצו להעביר וללמד ארגון בצורה רחבה רעיון שקשור לתרבות הארגונית, התנהגויות, תפיסות עולם, שיפור שירות, חיבור או מיזוג ארגוני, אולי מנכ"ל חדש שרוצה להעביר מסר למספר גדול של עובדים. הסימולציה היא הדרך המהירה ביותר להגיע ליעד הלמידה היא הסימולציה. לא מצגות, לא שיעורים, לא מצגות שיעורים. זה יקר, גוזל זמן ואנשים משתעממים.

לרישום לכנס לחצו כאן

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה