שכר מינימום גבוה קשור לצמיחה בשוק העבודה

שכר מינימום גבוה קשור לצמיחה בשוק העבודה

נתונים מארה"ב מראים מתאם בין עלייה בשכר המינימום לבין היצע משרות, מה שמבטל את הטענה הנפוצה שהעלאת שכר מינימום מביאה לאבטלה

שיתוף
שכר מינימום ושוק העבודה

שכר מינימום ושוק העבודה

אחד הטיעונים נגד העלאת שכר המינימום, בארצות הברית וגם בישראל, הוא החשש לפגיעה בשוק העבודה. קבוצות עסקיות שונות טוענות שמעסיקים לא יוכלו לשכור יותר אנשים אם לא יוכלו לשלם משכורות נמוכות. נתונים שנאספו מארצות הברית מראים תמונה שונה.

נתונים של משרד העבודה בארה"ב מראים ש-12 מתוך 13 המדינות שהעלו את משכורת המינימום מתחילת השנה נהנו יותר מעלייה במספר המשרות בהשוואה למדינות שבהם המשכורת נמוכה. תשע מתוך 13 המדינות שהעלו את שכר המינימום עשו זאת באופן אוטומטי ובהתאמה לאינפלציה. המדינות הן אריזונה, קולוראדו, פלורידה, מיזורי, מונטנה, אוהיו, אורגון, ורמונט וושינגטון. ארבע מדינות נוספות אישרו חקיקה שנותנת מנדט להעלאה: קונטיקט, ניו ג'רזי, ניו יורק ורוד איילנד. בינתיים שכר המינימום בקליפורניה הועלה ל-9 דולר לשעה, נכון ל-1 ביולי. הוא צפוי לעלות ל-10 דולר בשעה החל מ-1 בינואר 2016. לפי השער הנוכחי מדובר ביותר מ-34 ש"ח לשעה. בישראל שכר המינימום לשעה לבני 18 ומעלה הוא 23.12 ש"ח. בין 13 המדינות שהעלו את שכר המינימום, ורמונט היא היחידה שבה היצע המשרות לא עלה. 12 האחרות נהנו מעלייה במספר המשרות.

גם אובמה בעד

אובמה מעוניין בהעלאת שכר המינימום הפדרלי. הוא ציטט את הנתונים שהוזכרו לעיל בנאום שנשא בדנוור ואמר: "כאשר… אתם מעלים את שכר המינימום, אתם נותנים סיכוי גדול יותר לאנשים שמטפסים על הסולם, עובדים קשה… והכלכלה כולה משתפרת, כולל עסקים." חבר הכנסת דב חנין יזם הצעת חוק להעלאת שכר המינימום ל-30 ש"ח לשעה. ההצעה זכתה לתמיכה מחברי כנסת מימין ומשמאל.

בינתיים בארצות הברית יש כלכלנים שטוענים שנתונים משישה חודשים אינם מספיקים להפקת מסקנות. ייתכן שהם צודקים, מנגד יש צורך להזכיר שלעסקים יש יותר מדרך אחת להשפיע על ההוצאות שלהם. הקפאת גיוס העובדים אינה התגובה היחידה למשכורות גבוהות יותר. חברות שמשלמות משכורת טובה ומתייחסות היטב לעובדיהן נהנות מתחלופת עובדים נמוכה, מה שחוסך את העלויות הכרוכות בגיוס והכשרת עובדים. חברות ישראליות שפונות לשוק המקומי צריכות להיות הראשונות שיתמכו בהעלאת שכר המינימום, כי זה הכסף שאמור לחזור אל הקופות שלהן. כשלאנשים אין כסף, הם קונים פחות, ולהפך.

כנס GlobalHR יוצא לדרך ויתקיים ב- 15 בספטמבר. לחצו כאן לפרטים ולהרשמה

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה