"הרעיון מאחורי 'פרקטי' הוא שאני הולך עם ידע אל היועץ, יש לי יתרון לעומת מצב שאני הולך ליועץ בלי ידע", כך פתח חיים נתן, המנהל המקצועי של פרקטי, מיזם שקיים בפריסה ארצית שהמטרה שלו לייעץ בנושא פנסיוני, את הרצאתו בנושא הטיפים הכי חשובים של הפנסיה של העובדים ב-2020, בכנס הפרישה והפנסיה של HRus.
לדבריו, "פרקטי מעבירה הרצאות, בעיקר לארגונים עבור העובדים. הטיפים שאנחנו נותנים בהרצאה אינם מהווים יעוץ לשיווק פנסיוני, והם לא תחליף ליעוץ פנסיוני, החומר הכתוב והמשתמע אינו תחליף ליעוץ פנסיוני או ביטוחי, תכני ההרצאה הינם כלליים ואינם מתיחסים למצבו האישי וצרכיו האישיים של כל אדם".
נתן הסביר בהרצאה, כי "כשאנחנו קונים מכשיר סלולרי הוא עולה אלפי שקלים, וכמה יעלה עוד שלוש שנים אותו מכשיר? כלום הוא יהיה פחת או שישבר.
"לפני שאנחנו קונים מכשיר שעולה 1000-3000 שקלים, אנחנו עושים איזושהי בדיקה. לפעמים נוסעים לחנות רחוקה כדי לחסוך כמה מאות שקלים.
"על פנסיה שלנו, לעומת זאת, אנחנו לא חושבים לעשות את זה. וזה מוצר שיהיה לנו לפרישה 2-3 מיליוני שקלים.
"הרבה פעמים לא משקיעים בזה יותר מחצי שעה פגישה עם סוכן ביטוח במקום העבודה.
"גם ברכישת רכב משומש משקיעים זמן. רכב משומש עולה כ-50 אלף שקלים, והשווי לו יורד כל שנה, ומשלמים לבדיקה 500 שקלים. כלומר משקיעים זמן ברכישת רכב משומש, סלולרי ועוד.
"אבל בפנסיה, שהשווי שלה הולך וגדל כל הזמן, ויש לה משמעויות אדירות בפרישה, לרוב לא משקיעים.
"וזה הטיפ הראשון. שווה להשקיע בזה, ולא צריך להיות בעלי רישיון כדי לבדוק.
"הטיפ השני: הרבה פעמים כשמדברים על פנסיה, וזהו דיון שיש לו חשיבות גם לשכירים וגם לעצמאים, אנחנו חושבים שפנסיה זה מה יקרה לי בפרישה.
"אבל זה לא נכון ובואו נראה דוגמה: ישראל ישראלי חוסך דרך ביטוח מנהלים, השכר שלו 12 אלף שקלים בחודש ברוטו.
"בביטוח המנהלים שלו יש ביטוח למקרה מוות של חצי מיליון שקל. הוא צבר בפוליסה 100 אלף שקל, מההפקדות של המעסיק, ולצערנו בגיל 38 וחצי הוא נפטר והשאיר אישה ותאומים בני שבע.
"כמה נשאר למשפחה בסיטואציה הזאת? נשאר פה 600 אלף שקלים. חצי מיליון שקל למקרה מוות ו-100 אלף שקל – מה שנחסך בפנסיה.
"למשפחה נשאר 600 אלף שקלים. שימו לב שוב אדגיש, יש פה ביטוח חיים של חצי מיליון שקל.
"נלך לאחיו התאום הדימיוני ליאור ישראלי, שחוסך דרך פנסיה במסלול כללי: השכר 12 אלף שקלים בחודש ברוטו, בפנסיה צבר 100 אלף שקל.
"במקרה הזה יש קצבת שארים שהיא נגזרת מהשכר ולא מהצבירה. במקרה הזה לא משנה אם יהיה פה 100 אלף שקל או חצי מיליון שקלים או 10 שקלים, יש פה קצבת שארים.
"האשה תקבל 60 אחוזים מ-12 אלף שקלים לכל ימי חייה, הילדים מקבלים עוד 40 אחוזים במצטבר מהשכר עד גיל 21.
"בדוגמה הזאת השווי שהמשפחה תקבל, בלי שאני משחק עם ערך מהוון וכו, הוא מעל ארבעה מיליון שקלים.
"במקרי מוות, בעיקר בגיל צעיר, הבדלים בין שני אלה מטורפים.
"בדוגמה השנייה המשפחה מקבלת 18 אלף שקלים כל חודש. אמנם לא נטו, כי הנטו תלוי בהכנסה הכוללת אבל זה עדיין 18 אלף שקלים לעומת סכום חד פעמי של חצי מיליון שקל. זה משנה חיים.
"הרבה פעמים אני פוגש אנשים שיש להם ילדים קטנים, שכל כספם מופנה לביטוח מנהלים.
"אני לא אומר אם ביטוח המנהלים הוא טוב או לא, וכאמור אין לראות בזה יעוץ, אבל אנשים לא מבינים את המשמעות של מה יקרה חלילה במקרה מוות.
"וכשיש ילדים קטנים, בעיקר כשיש שני בני זוג, אז יש עוד שיקולים שצריך לקחת בחשבון. כך שפנסיה זה לא רק פרישה".
לשמיעת ההרצאה המלאה ניתן לצפות בסרטון שבראש הכתבה.