שיתוף

תעסוקתם של מבוגרים בגילאי 45 ומעלה בישראל היא היבט דינמי הנבדק יותר ויותר בשוק העבודה.

ככל שהאוכלוסייה מזדקנת וגדלה, ארגונים צריכים להבין שהשתתפותם של עובדים מבוגרים ושיעורי התעסוקה שלהם היא קריטית לתכנון כלכלי ולמדיניות חברתית.

מהנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וממוסדות מחקר אחרים עולות כמה תובנות חשובות לגבי קבוצה דמוגרפית זו.

אחוזי תעסוקה מדויקים ובזמן אמת, במיוחד עבור בני 45 ומעלה, יכולים אמנם להשתנות, אבל המגמות הכלליות שנאמדות על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ועל ידי ניתוחים אחרים מצביעות על תעסוקה יחסית חזקה בקרב קבוצת גיל זו.

נכון לפברואר 2024, שיעור התעסוקה הכולל בישראל (עבור בני 15 ומעלה) עמד על כ- 60.5%.

בקבוצת גילאי 25-64, שיעור התעסוקה בישראל עמד על כ-78.2% בפברואר 2024.

נתון זה מציב את ישראל באופן עקבי מעל ממוצע ה-OECD עבור קבוצת גיל זו, דבר המצביע על רמה גבוהה באופן כללי של מעורבות בכוח העבודה.

בתוך קבוצה זו (של מועסקים בגילאי 25-64) אנשים בגילאי 45 ומעלה מהווים פלח משמעותי ומנוסה.

מסקרים של מוסד טאוב שעוסק במחקרי מדיניות חברתית עולה, כי שיעורי התעסוקה עבור עובדים בגילאי 55-64 בישראל נמצאים בעלייה מתמדת בשנים האחרונות.

ככל הנראה, תופעה זו מעידה על מגמה הולכת וגוברת של ישראלים הממשיכים לעבוד בגילאים מאוחרים יותר, בהיעדר מקורות הכנסה.

עבור גברים בגילאי 55-64, שיעורי התעסוקה בישראל היו דומים לאלה שבמדינות ה-OECD.

עבור נשים באותה קבוצת גיל, שיעורי התעסוקה בגילאים אלה היו נמוכים מבחינה היסטורית לעומת שיעורי התעסוקה בקרב גברים, אבל גם שיעורי התעסוקה שלהן עלו לעומת שנים קודמות, מה שמצמצם את הפער לעומת ממוצע ה-OECD.

בנוגע לגילאי 65-74, מחקר של מרכז טאוב מהעשור האחרון מצביע על עלייה בשיעורי התעסוקה, כאשר גברים ישראלים בקבוצת גיל זו מציגים תעסוקה גבוהה יותר מאשר עמיתיהם ב-OECD.

להלן 2 גורמים עיקריים התורמים למגמות אלו:

1 שינויים דמוגרפיים: אוכלוסיית ישראל מזדקנת, וחלק גדול יותר מאזרחיה מגיעים לגיל 45 ועוברים אותו. דבר זה מוביל באופן טבעי למספר גדול יותר של מבוגרים בכוח העבודה.

2 צורך כלכלי: עבור ישראלים מבוגרים רבים, המשך תעסוקה חיוני לביטחון כלכלי, במיוחד לאור עליית יוקר המחיה והצורך להשלים את חסכונות הפנסיה.

דיווחים ממוסדות אחרים העוסקים בהשפעה חברתית מצביעים על כך, שחוסר ביטחון כלכלי הוא גורם משמעותי ברצונם של ישראלים מבוגרים להישאר מועסקים.

בסיכומו של דבר, למרות שבארגונים רבים ניתן לראות אפליה נגד עובדים מבוגרים מבחינת העסקתם, אחוז המועסקים בישראל בגילאי 45 ומעלה נותר משמעותי, עם מגמות של עלייה בהשתתפות בכוח העבודה, במיוחד בקבוצת הגיל 55-74.

כנס רווחה וחווית עובד 2025

כנס קהילת הגיוס השנתי 2025

כנס משאבי אנוש השנתי 2025

אין תגובות

השאר תגובה