האם אנחנו יכולים ללמוד מהאירופאים על יום עבודה?

האם אנחנו יכולים ללמוד מהאירופאים על יום עבודה?

הצצה אל תקנות ונהלי העבודה במדינות אירופה מספקת פרספקטיבה על הנעשה בישראל. אז אולי כדאי שנהיה קצת יותר גרמנים או הולנדים?

שיתוף
חוקי עבודה באירופה

בכל מה שקשור לתחום העבודה ומשאבי אנוש, נראה שישראל לומדת בעיקר מהאמריקאים. בואו נציץ רגע אל כמה מדינות האיחוד האירופי כדי לקבל מושג על גישה אחרת לעבודה.

צרפת. בצרפת עובדים משני עד שישי, שזה דומה לנו, אבל יש כמה הבדלים. זה לא קורה בערים הגדולות, אבל במקומות אחרים העובדים הצרפתים נהגו לצאת להפסקת צהריים ארוכה. היום המסורת הזו הולכת ונעלמת. הסטנדרט הוא של תשע עד חמש, שלא תמיד קורה בישראל, גם לא תמיד קורה בצרפת. בתחום הקמעונאות עסקים פתוחים לעתים עד שמונה. מנהלים רבים אינם כפופים למגבלת ה-35 שעות הנהוגה בצרפת ועובדים עד 44 שעות בשבוע וחלקם אף עתרו לממשלה בבקשה לעבוד יותר. יש לציין שחוק ה-35 אינו תקף לעובדי צווארון כחול רבים ביניהם מנהלים, מטפלים ואחרים. אולם צרפת נוטה להגן על עובדיה ומעבר למגבלת העבודה, נקבעה תקנה שעל פיה המועסקים מתנתקים מהעבודה לאחר עזיבת המשרד ואינם צריכים לענות לשיחות טלפון ולדוא"ל.

גרמניה. לגרמניה יש שם של מדינה עם אתיקת עבודה מצוינת ויעילה. אמת או סטריאוטיפ? שבוע עבודה ממוצע בגרמניה, החל מ-2011, עומד על 35 שעות למשרה, מספר נמוך לכאורה אך הוא אינו פוגע בתפוקה של הגרמנים. יתכן שחלק מהיעילות נובע מכך שאין אצל הגרמנים, באופן עקרוני, עבודה אחרי שעות העבודה. הפרדה בין חיים פרטיים לבין עבודה היא ערך מוגן. כמו בצרפת, גם בגרמניה יש תקנה שאוסרת דוא"ל וטלפונים אחרי שעות העבודה מלבד במקרי חירום. תרבות העבודה בגרמניה ממוקדת בהשגת מקסימום תפוקה במסגרת שעות העבודה המוגדרות והפרדה בין חיי העבודה לחיי הבית. לכן מצפים מהמועסקים לעבוד קשה כאשר הם נמצאים במקום העבודה ולהתנתק ממנה כאשר הם יוצאים.

ספרד. ספרד מפורסמת בסייסטות שנהוגות בה ובגישתה לשעות העבודה. יום אופייני מתחיל סביב תשע בבוקר ונגמר בערך באחת וחצי בצהריים, ואז שוב מחמש עד שמונה בערב. כלומר, יש שלוש שעות הפסקה בחלק הכי חם של היממה. אולם, בשנים האחרונה הנוהג הזה מאותגר כדי ליישר קו עם יתר אירופה – בעיקר במרכזים הכלכליים החשובים. שבוע עבודה סטנדרטי בספרד עומד על 40 שעות.

שבוע עבודה ישראלי עומד על 43 שעות (לעומת 27 שעות אצל ההולנדים ופחות משלוש המדינות שהוזכרו לעיל ורבות אחרות). ולמרות שאנחנו עובדים יותר וזמינים יותר – פריון העבודה של הישראלים נמוך ב-30% מזה של האירופאים. האם למשאבי אנוש יש מקום לשנות את התמונה העגומה הזו?

 למידע נוסף על זכויות עובדים וחובות מעסיקים – הירשמו עוד היום לכנס דיני עבודה. פרטים והרשמה כאן 

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה