מהעולם: קטאר מואשמת בהעבדה עד מוות

מהעולם: קטאר מואשמת בהעבדה עד מוות

במסגרת ההכנות לגביע העולם ב-2022, קטאר מעבידה רבבות עובדים זרים משוללי זכויות ששיעור התמותה שלהם באתרי הבנייה גבוה מאוד

שיתוף
זכויות אדם בעולם

זכויות אדם בעולם

כתבה ב- Daily Mirror טענה שיותר מ-1,000 בני אדם הועבדו עד מוות בקטאר במסגרת הקמת בניין בשווי 81.7 מיליארד דולר לקראת משחקי גביע העולם (המונדיאל) ב-2022. הכתבה מתארת ניצול של מהגרי עבודה שחיים בתנאים מזעזעים, נאלצים לשתות מים מלוחים, דרכוניהם נשללים מהם והם מקבלים שכר של 1.19 דולר לשעה. על פי הכתבה, קיים חשש שעד תחילת המשחקים, 4,000 בני אדם ימצאו את מותם באתרי הבנייה.

מחבר הכתבה נסע לקטאר בשליחות ארגון הבונים ועובדי העץ הבינלאומי והיה עד ליחס שלילי ולמחנות עבודה עלובים הממוקמים קרוב כל כך לעושר הקטארי הידוע. נגר מנפאל, שאמר שהוא מרוויח כ-2 דולר לשעה, סיפר לכתב: "מתייחסים אלינו כמו אל עבדים. הם לא רואים בנו בני אדם והמוות שלנו זול. הם מחזיקים בדרכונים שלנו, אז אנחנו לא יכולים ללכת הביתה. אנחנו לכודים."

בקטאר הבטיחו לשפר את חוקי העבודה בעקבות ביקורות מקבוצות מכל העולם שפועלות למען זכויות אדם, אבל עם פי הכתבה יש עוד הרבה מה לעשות שם בנושא הזה. בחודש שעבר תת הוועדה לנושא זכויות אדם בפרלמנט האירופאי החליטה לעזור לקטאר ליצור רפורמה בהעסקה לאחר שימוע שבו הוצגו מספר עדויות, ביניהם של קבוצות זכויות אדם וארגון העבודה הבינלאומי של האו"ם. מארגני גביע העולם 2022 אמרו שיענישו קבלנים הפוגעים ברווחתם של עובדי הבניין.

במקביל עולה ל-1.8 מיליון מספר העובדים הזרים שמגיעים לקטאר במסגרת ההכנות למשחקי גביע העולם, מה שאומר שיהיה קשה לפקח על פגיעות שכאלה בזכויות אדם בסיסיות.

נתינים של אף אחד

הבעיה מתחילה כבר בגיוס העובדים באמצעות חברות כוח אדם. הדרכונים מוחרמים עם הגעת העובדים לקטאר, ומרגע שהמגויסים מתחילים לעבוד, שוללים מהם כשגרה את זכויותיהם הבסיסיות והם הופכים למעין נתינים של אף אחד. הנספח הנפאלי לענייני עבודה בדוחה אמר שבשנה שעברה נהרגו 195 פועלים מארצו, ובסך הכול נרשמו 400 מקרי מוות בשנתיים האחרונות. בין הנפטרים שניים התאבדו, 22 מקרים הוגדרו "מוות באתרי עבודה ו-38 מצאו את מותם בתאונות דרכים. 123 בני אדם נפטרו מ"התקף לב", מה שנשמע מפוקפק בהתחשב בגילם הצעיר של האנשים האלה.

המצב בקטאר קיצוני בהיקפו, אבל מדובר למעשה בבעיה גלובלית שקשורה למעמדם הנחות של מהגרי עבודה (או בני המיעוטים במקרים רבים, גם אצלנו), היעדר פיקוח ואכיפה של חוקי העבודה, ומצב שבו משתלם לקבלנים לסכן את עובדיהם ואולי לאבד אותם יותר מאשר להשקיע באמצעי בטיחות. על פי כתבה שפורסמה בשנה שעברה ב"הארץ", בישראל צפויים להיהרג 300 פועלי בניין בעשור הקרוב. אם מאפשרים לתופעה הזאת להימשך, יש סיבה לחשש שהיא תחלחל גם לתעשיות אחרות.

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה