שיתוף

הדיון סביב עבודה מרחוק במדינות המערב הוא כיום כבר הרבה מעבר לשאלה הפשוטה האם לאפשר לעובדים לעבוד מרחוק או לא.

בימים אלה מתמודדות חברות רבות עם מדיניות מורכבת בנוגע לתרחישים של עבודה מרחוק אבל לא מהבית, לרבות עבודה מחללי עבודה משותפים, מבתי קפה, מבתי מלון ואף מערים או מדינות שונות מאלו שבהן העובד מתגורר.

לעת עתה, העבודה מהבית נותרה הצורה הדומיננטית של עבודה מרחוק. אבל המגמות הנוכחיות מצביעות על מעבר הדרגתי לעבר גמישות רבה יותר, אם כי בתוך גבולות ושיקולים ברורים.

נכון לעכשיו, אמצע שנת 2025, המודל הנפוץ ביותר במדינות המערב הוא עבודה היברידית, המחייבת מספר מסוים של ימים במשרד, בדרך כלל 2-3 ימים בשבוע.

עבור ימי העבודה מרחוק הנותרים, הציפייה מהעובדים, כברירת מחדל היא לעתים קרובות עבודה מהבית.

עם זאת, יותר ויותר חברות מכירות בצורך של עובדים לעבוד ממקומות שאינם מקום המגורים שלהם. חלקן, במקרים מסוימים, אף מגבשות בקשר לכך מדיניות מסודרת.

להלן 8 אסטרטגיות לגבי עבודה מרחוק שאינה מבית העובדים:

1 חללי עבודה משותפים:

למרות שלא בכל מקום יש אתרי חללי עבודה משותפים, עדיין, מספר הולך וגדל של ארגונים פתוחים או אף מסבסדים לעובדיהם דמי מנוי בחללי עבודה משותפים.

זה נכון במיוחד עבור עובדים מרחוק באופן מלא שעשויים לרצות סביבת עבודה ייעודית, או עבור צוותים היברידיים שימי העבודה שלהם במשרד מוגבלים.

מנתונים ממחקרי שוק שבוצעו בסוף 2024 עולה, כי כ-59% מהעסקים מתכננים להרחיב את שטחי המשרד באמצעות חללי עבודה משותפים בשנתיים הקרובות, דבר המצביע על קבלה גוברת של מגמה זו.

2 עבודה מכל מקום בתוך המדינה או האזור הגיאוגרפי:

גישה גמישה יותר, הנראית לעתים קרובות בתעשיות טכנולוגיה או ענפים עתירי יצירתיות, מאפשרת לעובדים לעבוד מכל מקום באותה מדינה או לפעמים בטווח של איזור גיאוגרפי מוגדר מסוים.

המניע המרכזי כאן הוא לעתים קרובות גיוס ושימור כישרונות, שכן מדיניות זו מרחיבה את מאגר המועמדים הפוטנציאליים.

עם זאת, כאשר המדיניות הרשמית של עבודה מכל מקום, כוללת גם מקומות שהם מעבר לגבולות הבינלאומיים, יש לכך מורכבויות משפטיות ומורכבויות בנושא מיסוי. אם כי זה עדיין נדיר יחסית.

3 עבודה מרחוק שבאופן זמני מתבצעת ממיקומים אחרים ולא מבית העובד:

לחברות רבות יש מדיניות לא פורמלית המאפשרת לעובדים לעבוד באופן זמני, למשל, כמה שבועות, מעיר אחרת או אפילו ממדינה אחרת.

במקרים של עבודה ממדינה אחרת, זה דורש לפעמים אישור מראש ותקשורת ברורה בנוגע לאזורי זמן ולתקנות מקומיות.

זה מטופל לעיתים כעבודה בעת חופשה, או במסגרת הסדר מיוחד ולא כמצב תפעולי סטנדרטי.

מסקרי שוק עולה, כי בשנת 2024, כ-65% מהחברות הציעו גמישות מסוימת בעבודה, כ-32% מהחברות הציעו מודל היברידי מובנה וכ-33% מהחברות הציעו גמישות מלאה. עבודה ממיקומים שאינם הבית, נפוצה יותר בתוך פלח הגמישות המלאה.

מסקרי השוק עולה, כי בשנתיים הקרובות (2026-2027) צפויים כמה שינויים מהותיים במודלי העבודה הקשורים למיקום ממנו העובדים עובדים.

המגמה של הגברת הגמישות, כולל אפשרויות שהן מחוץ למשרד הביתי, צפויה להמשיך לעלות, אם כי בקצב מדוד.

4 פורמליזציה של מדיניות מרחב שלישי:

מסקרי השוק עולה, כי ככל שמרחבי עבודה משותפים ישתלבו יותר באסטרטגיות נדל"ן ארגוניות, כך צפויה להיות יותר מדיניות פורמלית בנוגע לשימוש בהם.

יותר ויותר חברות צפויות לראות במדיניות זו הרחבה של הצעת הגמישות בעבודה, ולא הטבה נוספת.

5 הרחבת המושג של עבודה מכל מקום:

ככל שהמחלקות המשפטיות בארגון ומנהלי משאבי אנוש יהיו מיומנים יותר בהתמודדות עם המורכבויות, סביר להניח שהיקף המדיניות המקומית של עבודה מכל מקום יתרחב.

חברות ימנפו זאת כדי לגשת למאגרי כישרונות רחבים יותר, במיוחד עבור תפקידים מיוחדים.

6 התמקדות מוגברת ברווחת העובדים:

הדרישה לגמישות נותרה גבוהה בקרב העובדים וצפויה להמשיך להיות גבוהה. לחברות המציעות מרחב פעולה גדול יותר במיקום העבודה יהיה ככל הנראה יתרון תחרותי במשיכת טלנטים ושימורם.

סקרים שנערכו במדינות מערביות מצביעים על כך שחלק משמעותי מהעובדים אף ישקלו הסכמה לקיצוץ בשכר תמורת גמישות מרחוק, דבר המדגיש את ערכה.

7 גישה זהירה לעבודה מרחוק בינלאומית:

אשרות 'נוודים דיגיטליים' נמצאות במגמת עלייה, אבל מדיניות של עבודה מכל מקום בעולם, תשאר ככל הנראה נישה עבור חברות, בשל מורכבויות משמעותיות בנושאים משפטיים, מיסים, ותאימות תרבותית.

חברות שירצו להעסיק עובדים מעבר לים יתנו כנראה עדיפות לעבודה מכמה מיקומים בינלאומיים מרכזיים.

8 טכנולוגיה כגורם מאפשר:

ההתקדמות הטכנולוגית המתמשכת בכלי שיתוף פעולה וגישה מאובטחת מרחוק, תהפוך את העבודה ממיקומים מגוונים לחלקה ויעילה יותר, ותתמוך בהתפתחות של מדיניות זו.

בסיכומו של דבר, בשנתיים הקרובות צפויות חברות במדינות המערב לשפר את מדיניות העבודה שלהן מרחוק, כדי להציע גמישות רבה יותר במיקום, תוך ניהול קפדני של ההשלכות התפעוליות והמשפטיות.

כנס רווחה וחווית עובד 2025

כנס קהילת הגיוס השנתי 2025

כנס משאבי אנוש השנתי 2025

אין תגובות

השאר תגובה