שוק העבודה במדינות המערב התרחב בארבע השנים האחרונות באופן בלתי הפיך, כאשר יותר ויותר חברות מחפשות מועמדים המתגוררים מעבר לגבולותיהן הלאומיים, כדי לנצל מאגרי כישרונות גלובליים.
גיוס עובדים לעבודה מרחוק ממדינות אחרות מייצג עדיין פלח קטן יותר מהתעסוקה הכוללת, אבל מחקרי שוק שנערכו לאחרונה (אמצע 2025) מצביעים על מגמה ברורה של צמיחה ואימוץ אסטרטגי, המבוססים על מחסור בטלנטים, יעילות עלויות וצורך במיומנויות יחודיות.
יצויין, כי בשלב זה, אין עדיין נתונים מדויקים ומוסכמים באופן אוניברסלי, לגבי האחוז המדויק של מעסיקים מערביים המעסיקים עובדים שעובדים מהבית במדינות אחרות, בגלל הגדרות שונות והתפתחות מהירה של שיטות גיוס גלובליות.
למרות זאת, יש מחקרי שוק זמינים המספקים אינדיקטורים לצמיחת המגמה לגיוסים מעבר לגבולות המדינות.
להלן 4 אינדיקטורים לצמיחתם הצפויה של היקפי הגיוסים של עובדים מרחוק, מעבר לגבולות המדינה במדינות מערביות:
1 מעורבות משמעותית בקרב חברות גדולות יותר:
בשלב זה, אחוז קטן יחסית של חברות מגייס עובדים מעבר לגבולות המדינה, אבל זוהי אחת המגמות היותר בולטות בקרב ארגונים גדולים.
לדוגמה, מסקרים מסוימים עולה, כי יותר מ-48% מהארגונים המעסיקים יותר מ-500 עובדים החלו לאחרונה להעסיק עובדים הממוקמים בשלוש מדינות (אחרות) או יותר.
זה מדגיש שגיוס מרחוק בינלאומי הוא לעתים קרובות אסטרטגיה שאומצה על ידי ארגונים שיש להם את המשאבים הנדרשים להתמודד עם המורכבויות הנלוות.
2 גיוס בינלאומי במגזרים ספציפיים:
עוד עולה מסקרי השוק, כי יש תעשיות ספציפיות שנוטות הרבה יותר לעסוק בגיוס מרחוק בינלאומי.
בענפי הטכנולוגיה וה-IT, ובענפי השירותים המקצועיים והתקשורת נראים באופן עקבי השיעורים הגבוהים ביותר של עובדים מרחוק, מעבר לגבולות המדינה בה ממוקם הארגון.
מגזרים אלה מסתמכים לעיתים קרובות על מיומנויות מיוחדות שעשויות להיות נדירות או יקרות יותר באופן מקומי, מה שהופך גיוס כישרונות בינלאומיים להכרח אסטרטגי.
לדוגמה, מסקרי שוק מסוימים עולה, כי כ-27% מהארגונים בארה"ב מעסיקים כיום צוותים מרוחקים, וחלק מהם בינלאומיים.
3 מחסור בטלנטים כמנוע להאצת גיוס בינלאומי:
המוטיבציה המרכזית של ארגונים במדינות מערביות לחפש עובדים במדינות אחרות, היא המחסור בכישרונות מיומנים בשווקים המקומיים שלהם.
ממחקרי שוק עולה, כי חברות רבות מתקשות למצוא מספיק עובדים מיומנים במדינות בהן הן פועלות, מה שדוחף אותן לחפש אחר מאגרי כישרונות גלובליים שבהם הן יכולות לעיתים קרובות למצוא עובדים בעלי מיומנויות שוות ערך או אף איכותיות יותר, במחירים משתלמים יותר.
4 העדפות גיאוגרפיות:
גיוס עובדים יכול אמנם להתרחש כמעט מכל מקום, אבל אזורים מסוימים הופכים למוקדים פופולריים עבור מעסיקים מערביים.
מדינות אמריקה הלטינית, לרבות מקסיקו, קולומביה וארגנטינה, מציעות תיאום באזור זמן עם צפון אמריקה.
מדינות במזרח אירופה, לרבות פולין ורומניה, ומדינות בדרום מזרח אסיה, לרבות הפיליפינים והודו, מהוות מוקד משיכה לגיוס עובדים, הודות לכישרונות הטכנולוגיים החזקים שיש בהן, כמו גם הודות לשליטת העובדים באנגלית ולשכר התחרותי.
במבט קדימה, אחוז המעסיקים המערביים המגייסים עובדים מרוחקים ממדינות אחרות צפוי לעלות.
להלן 4 הגורמים שצפויים לתרום לצמיחת שיעורי גיוס העובדים המרוחקים ממדינות אחרות:
1 התבגרות של פלטפורמות גיוס גלובליות:
פלטפורמות גיוס גלובליות ופלטפורמות שכר גלובליות, מפשטות את האתגרים המשפטיים, ואת התאימות לגיוס בינלאומי. זה הופך את הגיוס הבינלאומי נגיש יותר למגוון רחב יותר של חברות.
2 יתרון תחרותי:
חברות שמצליחות לנצל מאגרי כישרונות גלובליים משיגות יתרון תחרותי משמעותי מבחינת גישה למיומנויות מיוחדות, ליעילות עלויות ולגיוון מחשבתי. זה יניע עסקים רבים יותר לבחון גיוס חוצה גבולות.
3 מעבר מקיצוץ עלויות לאסטרטגיית כישרונות:
עד לא מזמן, חיסכון בעלויות היה אחד המניעים המרכזים, אם לא העיקרי שבהם, לגיוס עובדים.
עם זאת, מחקרי שוק מצביעים על הכרה גוברת בכך שגיוס מרחוק בינלאומי הוא ביסודו אסטרטגיית כישרונות, המספקת לחברות גישה לעובדים הטובים ביותר, ללא קשר למיקומם.
4 תרבות ארגונית מתפתחת:
ככל שמתבססים המודלים של עבודה מרחוק והמודלים ההיברידיים, הרעיון של צוות מפוזר גיאוגרפית הופך לרגיל יותר, מה שמפחית את ההתנגדות הפנימית לגיוסים בינלאומיים.
בשורה התחתונה, אין ספק שעדיין קיימים אתגרים הקשורים למסגרות משפטיות, אזורי זמן ואינטגרציה תרבותית, אבל היתרונות האסטרטגיים של גיוס מרחוק גלובלי הופכים משכנעים יותר ויותר עבור מעסיקים.
מעסיקים מערביים צפויים להגביר ואף להרחיב יותר ויותר את מדיניות הגיוס מרחוק חוצת הגבולות שלהם, כדי להישאר תחרותיים בשוק הטלנטים הגלובלי המתפתח.