הכול אישי

הכול אישי

פרופסור מאוניברסיטת הרווארד, המוציא בימים אלו ספר ניהול חדש, טוען: חברות הזנק נכשלות על רקע משברים יחסי אנוש

שיתוף
תרבות ארגונית
תרבות ארגונית

פרופסור נועם וסרמן, מבית הספר לניהול באוניברסיטת הרווארד, הוציא לאור ספר ניהול חדש בשם: The Founders Dilemmas: Anticipating the Pitfalls That Can Sink a Startup.

הספר מתבסס על נקודת המוצא של פרופ' וסרמן לפיה המרכיב האנושי מהווה 66% מהסיבות לכשל בחברת הזנק. משמע חברות הזנק מועדות לכישלון לא משום שהן לא השכילו לפתח את המוצר הנכון, לא ניהלו נכון תהליך מחקר שוק או חדרו לשוק מאוחר יותר מהמתחרים. הסיבות האמתיות לכישלון נעוצות ביחסים בינאישיים בארגון (מחלוקות סביב הגדרת תפקידים, הגדרת תחומי אחריות, תנאי העסקה ושכר).

הספר מבוסס על מחקר שערך פרופ' וסרמן במשך 12 שנים, בסיועם של עוד 3 פרופסורים אשר חקרו יחד 10,000 מייסדים מ-4,000 חברות הזנק.

מתוך הספר עולה כי הטעויות השכיחות ביותר שמובילות חברות הזנק לכדי כישלון הן אופן בחירת המשקיעים. ברוב המקרים אלו אנשים המוכרים למייסדי החברות ממעגלים חברתיים (בני משפחה, שותפים לדירה, חברים ללימודים ועוד מיני ומכרים). כלומר מדובר בבחירת שותפים עסקיים כאשר ההיכרות היא על רקע אישי ולא מקצועי. זה עקב האכילס המהווה את הסכנה הראשונה בהקמת חברת הזנק. היכרות אישית ולא מקצועית עם הפרטנרים מבוססת למעשה על אמון הדדי (שעדיין אין לא ביסוס) וזו טעות.

ההתקשרות הראשונית בין מייסד חברת הזנק לבין המשקיעים צריכה להיות עניינית. זה הזמן לנהל שיח עסקי על הידע, הכישורים, דרישות השכר, תנאי העסקה וכיו"ב. באם לא מתקיים שיח עסקי אשר נוגע בכל אחד מהפרמטרים הללו נשארים למעשה 'שטחים אפורים', נושאים שלו דנו בהם ולא הגיעו להבנות ברורות וחד משמעיות לגביהם ואלו  יוצרים בעתיד מציאות של 'הפיל בחדר'. ככל שהמשקיע או השותף שנבחר נמצא במעגל קרוב יותר (חבר הכי טוב, אח או בן דוד), כך גדל הסיכוי שבמעבר בין מערכת יחסים אישית למערכת יחסים מקצועית יצוצו בעיות שיהוו איום על עתיד החברה.

גורם נוסף למחלוקות בקרב הנהלת חברות הזנק אשר מהווה סכנה קיומית לחברה הוא חלוקת ההון. כ-73% מהמייסדים בחברות הזנק מגייסים הון עצמי במהלך החודש הראשון של הקמת העסק. הבעיה היא שבשלב הזה עדיין לא ברור מה יהיה המודל העסקי של החברה, באיזה שלב יתחילו לראות רווחים ומה היקף הרווחים. מאחר והשותפים מתנהל בשלב הראשון במצב של חוסר וודאות לגבי העתיד, הם לא יורדים לעומק ולא מגדירים חלוקה ברורה של הכנסות וחלוקת רווחים ובעתיד נוצרות מחלקות ואף נפרצים סדקים המאיימים על עתיד החברה סביב נושא זה.

כדי שחברת הזנק תצליח, דרושה תכנית יסודית, המעוגנת בהסכמי עבודה, חלוקת תפקידים, הגדרת תפקידים, הגדרת חלוקת רווחים ועוד, לפי כל התרחישים האפשריים וזאת כדי להשאיר כמה שפחות נושאים מוטלים באוויר. או במילים אחרות – ככל שמצמצמים את המעורבות האנושית ומקטינית את הסיכוי למחלוקות בינאישיות בקרב ההנהלה כך מבטיחים את סיכויי ההצלחה של החברה. 

 

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה