שיתוף

מאז התפרצות מגפת הקורונה, מודלי העבודה השתנו לבלי היכר, תוך התגברות תופעת העבודה מרחוק.

העבודה מרחוק הפכה מהטבה נישתית שהיתה נחלתם של עובדים בכירים, למציאות נרחבת של כמעט כל העובדים שסוג העבודה שלהם מאפשר להם לבצע את העבודה מרחוק.

בשלב הראשון, העבודה מרחוק היתה למעשה עבודה מהבית. אבל לאחרונה החלה הגדרת העבודה מרחוק להיות מגוונת יותר.

השנה (2025) ניתן כבר לראות לא מעט עובדים במדינות מערביות שעובדים מרחוק אך לא מביתם אלא ממיקומים שהם מעבר למשרד הביתי. מגמה זו צפויה להמשיך להתפתח, לאט אמנם אבל בקצב יציב, במהלך השנתיים הקרובות.

אשר לנתונים סטטיסטיים מדויקים בזמן אמת, לגבי אחוז העובדים המרוחקים ממיקומים שאינם ביתם, כמו למשל חללי עבודה משותפים, בתי קפה, ערים אחרות או אפילו מדינות שונות, נתונים אלה יכולים להשתנות בהתאם למתודולוגיית הסקר.

עם זאת, הנתונים הקיימים מסקרים שנערכו, כן מספקים אינדיקטורים חזקים לתופעה זו של עבודה מרחוק אך לא מהבית.

בשנת 2024, החלוקה העיקרית נותרה בין עבודה במשרד באופן מלא, לבין עבודה היברידית ועבודה מרחוק באופן מלא.

בתוך הקטגוריה של עבודה מרחוק באופן מלא, רוב העובדים עדיין עבדו מביתם, אבל כבר אז (ב-2024) ניתן היה להבחין בתת-קבוצה, שהולכת וגדלה, המאמצת הסדרים 'נוודיים' או גמישים יותר.

לדוגמה, מסקרים מסויימים עולה, כי כ-13% מהעובדים במשרה מלאה בארה"ב עובדים באופן מלא מרחוק, נכון לאמצע 2024.

בתוך פלח זה, מסתמן, כתוצאה מעדויות ואשרות עבודה של 'נוודים הדיגיטליים', שחלק ניכר מהעובדים מרחוק אכן עובדים ממקומות שונים ולאו דווקא מביתם.

באופן רחב יותר, מסקרים שנערכות בקרב עובדים במדינות מערביות עולה, כי קיימת העדפה משמעותית לגמישות.

לדוגמה, כ-98% מהעובדים מביעים רצון לעבוד מרחוק לפחות חלק מהזמן, ורצון זה לגמישות לא תמיד משמעו עבודה אך ורק מהבית.

גם המודל ההיברידי, המשלב עבודה מהבית ועבודה במשרד, הופך נפוץ יותר ויותר במדינות המערב, כאשר דיווחים מסוימים מצביעים על כך שכ-25% מכוח העבודה עבד בהסדרים היברידיים באמצע 2024.

מודל היברידי זה כולל מטבעו ימים שבהם עובדים עשויים לבחור לעבוד מבית קפה מקומי, חלל משרדי משותף או אפילו דירת נופש או בית מלון.

במבט קדימה לשנתיים הקרובות, המגמה של עבודה ממקומות שאינם ביתו של העובד צפויה לעלות אם כי עלייה קלה אבל בכל מקרה, היא לא צפויה לרדת.

להלן 4 הגורמים הניצבים בבסיס התחזית לעלייה במספר העובדים מרחוק, שעובדים ממיקומים שאינם ביתם:

1 ביקוש מתמשך לגמישות:

עובדים התרגלו לאוטונומיה שמספקת העבודה מרחוק. ככל שחברות ממשיכות לחדד את המדיניות שלהן לגבי עבודה מרחוק ועבודה היברידית, ההתחשבות בהעדפות מגוונות של מיקומי עבודה תהפוך יותר ויותר לאסטרטגיה מרכזית למשיכה ושימור של טלנטים.

2 עליית במדיניות עבודה מכל מקום:

מספר קטן אך הולך וגדל של חברות, מאמצות מדיניות אגנוסטית של מיקום, המאפשרת לעובדים לעבוד מכל מדינה בה יש להם אישור עבודה חוקי. זה מרחיב את ההגדרה של עבודה מרחוק באופן משמעותי מעבר לאיזור הגיאוגרפי בו נמצא ביתם.

3 צמיחה של חללי עבודה משותפים ו'חללים שלישיים':

תעשיית חללי העבודה המשותפים מסתגלת למגמת העבודה ההיברידית והמרוחקת, ומציעה  גמישות וסביבות אטרקטיביות לאלו המעוניינים בסביבת עבודה ייעודית מחוץ לביתם אך קרוב אליו, ללא נסיעות למשרד.

4 נוודות דיגיטלית:

למרות שזו עדיין נישה, מושג הנוודות הדיגיטלית צובר תאוצה, כאשר יותר ויותר מדינות מציעות ויזות ספציפיות כדי למשוך עובדים מרחוק. זה מצביע על תשתית גוברת לעבודה ממיקומים בינלאומיים מגוונים.

בעוד שאחוז העובדים באופן בלעדי ממקומות שאינם ביתם עשוי לא לראות עלייה דרמטית בסטטיסטיקות כוח העבודה הכוללות, האפשרות והשכיחות של עבודה זו בתוך כוח העבודה המרוחק וההיברידי צפויות להתרחב. עתיד העבודה במדינות המערב אינו עוסק רק בהיכן מתרחשת העבודה, אלא בגמישות המוגברת בהיכן שהיא יכולה להתרחש, מה שמטפח כוח עבודה דינמי ומגוון יותר מבחינה גיאוגרפית.

כנס רווחה וחווית עובד 2025

כנס קהילת הגיוס השנתי 2025

כנס משאבי אנוש השנתי 2025

אין תגובות

השאר תגובה