שיתוף

נטישת עובדים את הארגון היא הסיוט של כל מנהל בכל חברה, קטנה כגדולה: ביום בהיר אחד, עובדים שהארגון השקיע בהם הדרכות, קורסים, בונוסים, פעילויות רווחה ומה לא, פשוט קמים ועוזבים. בלי התרעה, ולא בעקבות אירוע יוצא דופן כלשהו.

למעשה, ההשקעה מתחילה עוד בטרם קבלתו של העובד לחברה. חברות משקיעות משאבים ניכרים בגיוסו של כל עובד. החל משלב חיפוש המועמד, דרך הפרסום, המיון, לעיתים קרובות הבונוס לחבר שהביא אותו לארגון, ועד לשלב הראיון והקליטה בארגון. לאחר מכן, כאמור, הארגון משקיע בהדרכות, קורסים, פעילויות רווחה ועוד.

ואז, לאחר שהעובד עזב, הארגון נאלץ להתחיל בתהליך של גיוס מחליף. ושוב מושקעים משאבים, בעובד שלא ברור כמה זמן הוא ישאר בחברה.

כלומר, אין ספק שעזיבה של עובד היא חדשות רעות לכל עסק. יתרה מכך, פרט לאבדן ההשקעה הרבה שהושקעה בו, עובד שעוזב לוקח איתו גם את הידע והמומחיות שרכש במהלך עבודתו. כתוצאה מכך נוצרת פגיעה בסך הידע הארגוני. ואם בכך אין די, הרי שלעיתים עזיבה של עובד אחד גוררת איתה עזיבות נוספות. וההפסד של הארגון מוכפל פי כמה.

מכאן, שעזיבה של עובד חייבת להדליק נורות אדומות אצל ההנהלה. ומה שאף יותר חשוב, על ההנהלה לנקוט צעדים מהותיים כדי לשמר את העובדים בארגון.

אם כך, אילו צעדים כדאי ורצוי לנקוט כדי לשמר את העובדים בארגון:

1. להתייחס אל כל עובד בכבוד ולהקשיב לו:

"שימור עובדים, משמעו קודם כל להקשיב לכל עובד ולהתייחס אליו בכבוד", אומרת נעמה ענבר, מנהלת משאבי האנוש של חברת יונידרס, בראיון ל-HRus. "חשוב לשמור על יחסי אנוש טובים עם כל עובד. לא משנה מיהו העובד ומה תפקידו".

2. דלת פתוחה, שכר הוגן ופעילויות רווחה מהותיות:

לדברי ענבר, "יש לוודא שהעובדים יודעים שדלתה של מנהלת משאבי האנוש תמיד פתוחה בפניהם. פרט לכך, חשוב לתת לכל עובד שכר הוגן; ולא פחות חשוב, לפנק אותו במגוון פעילויות רווחה. ברגע שהעובד יוכל לספר לחברים שלו על מסיבת פורים למשל, ויהיה לו כייף לשתף דברים שקורים בחברה, וברגע שהוא יחוש גאווה להיות חלק מהחברה, יהיה סיכוי טוב לשמר אותו לאורך זמן".

3. התייחסות אישית בתום החודש הראשון לעבודה:

"כל עובד ועובדת מקבלים בתום החודש הראשון לעבודתם ביונידרס מתנה עם ברכה: 'ברוך בואך למשפחה'. המטרה היא לתת לו\לה הרגשה הטובה", אומרת ענבר. "פרט לכך, אחת לשנה יש לנו פעילות רווחה גדולה. בחגים יש הרמת כוסית, ובחגים תווי שי.

"לעובדים שמעוניינים בכך אנחנו מאפשרים לקבל מקדמות על המשכורת. מדובר בסכומים של כ-2000-3000 שקלים, שמקוזזים לאחר מכן מהמשכורת בתשלומים ללא ריבית".

4. לגובה השכר משקל מכריע בשימור עובדים:

"קידום מקצועי הוא חשוב לצורך שימור עובדים אבל אינו מספיק", מסבירה ענבר. "לשכר יש משקל מאד מכריע. כל נושא הנאמנות לארגון ומוסר העבודה שונים מאוד ממה שהיה נהוג בעבר.

"עובד ייצור יכול לקום וללכת, משום שבמקום אחר מציעים לו עוד שקל לשעה. כלומר, אם מישהו אחר יציע לעובדים שכר גבוה יותר הם ילכו. לכן השכר מהווה את עיקר המשקל בהחלטה להישאר. זה חלק מהתרבות של 'כאן ועכשיו'. הכול זמין. זו תרבות שונה מאוד מזו שהיתה נהוגה בעבר. דור המילניום שונה מאוד מהדורות שקדמו לו".

5. כדאיות ההשקעה בקורסים והדרכות לעובדים:

"בהחלט יש כדאיות רבה בהשקעה בקורסים והדרכות לעובדים", אומרת ענבר. "ברגע שהחברה משקיעה בעובד, הוא מרגיש שמעריכים אותו. בין השאר אני דואגת להביא גם הדרכות של יועץ פנסיוני שמסביר לעובדים מה זו קרן פנסיה, למה היא חשובה, למה לא מומלץ למשוך כספים כשעוזבים עבודה ועוד.

"ההדרכות מקנות לעובדים ידע חשוב שנשאר איתם לאורך זמן, גם אחרי שהם כבר לא בחברה. אצלנו, לדוגמה, יש קורס מלגזנים, קורס קואצ'רים, קורס מנהלים, קורס מחסן ממוחשב ועוד".

6. משקלן של פעילויות הרווחה בשימור העובדים:

"לפעילויות הרווחה, דוגמת ימי גיבוש, ירידי עובדים ועוד, יש משקל מאד גבוה בשימור עובדים", מדגישה נעמה ענבר מיונידרס. "להערכתי, פעילויות אלו הינן חשובות במידה שגורמת לעובד להתלבט, ולחשוב פעמיים לפני שירצה לעזוב. וזה כשלעצמו דבר טוב".

7. בונוס התמדה ובונוסים אחרים:

"ביונידרס אנחנו נותנים לעובדים בונוסים מידי חודש", מספרת ענבר. "בנוסף, פעם בשנה יש תחרות עובד מצטיין. העובד שנבחר לעובד המצטיין מקבל פרס של חופשה זוגית בבית מלון. כאמור, בשוטף, מידי חודש המנהלים מחלקים בונוסים כספיים במשכורות העובדים".

8. הטלת תפקיד בעל אחריות על העובד – סוגייה מורכבת:

"אני חושבת שלהטלת אחריות על עובד יש משקל בשימורו על פני זמן. ולמרות זאת, אני לא בטוחה שזה אכן מתקיים בפועל", אומרת ענבר. "כלומר, הייתי מצפה שעובד שמוטלת עליו אחריות, והוא בבסיסו אחראי ויש לו תפקיד שבהגדרתו הוא תפקיד שכרוך באחריות, ובעקבות זאת הוא גם מקבל שכר בהתאם, ישאר בחברה לאורך זמן. בפועל, כלל לא בטוח שזה המצב".

לכתבה הראשונה בסדרה: אתגרים ופתרונות בגיוס עובדים בעידן הנוכחי – מנהלת משאבי אנוש מספרת מנסיונה

 

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה