שיתוף

המעבר המאסיבי לעבודה מהבית, יצר לא רק דרישה גבוהה יותר מאי פעם לגמישות בעבודה, הוא גם פתח את הדרך בפני סוגים רבים של העסקת עובדים, בהם העסקה בשיטת 'עובד לפי דרישה'.

העסקת עובדים לפי דרישה היא שונה מאוד מההעסקה המסורתית. למרות זאת, לפעמים, עובדים שמועסקים במתכונת של עובדים לפי דרישה, עשויים לשנות את הסטטוס ולעבור למתכונת של עובדים במשרה מלאה בשיטה המסורתית.

העסקה לפי דרישה היא בדרך כלל הרבה יותר גמישה מהעסקה מסורתית ודורשת פחות מחויבות מהעובדים עצמם וגם מהארגון כלפי העובדים.

בהעסקה מסורתית, ברגע שהחברה מגייסת את העובדים, ולאחר זמן מסויים מתברר שהגיוס היה שגוי, או שעומס העבודה ירד והחברה כבר אינה זקוקה לכל העובדים שגייסה, שני הצדדים מפסידים מכך.

הארגון מפסיד את העלויות שהושקעו בגיוס העובד, בעוד שהעובד אולי הפסיד מקום עבודה אחר (שוויתר עליו בעת שהצטרף לחברה), שיותר מתאים לו ושזקוק לו לאורך זמן רב יותר.

כאמור, כאשר מעסיקים עובדים לפי דרישה אין התחייבות ארוכת טווח לאף אחד מהצדדים. העובדים יכולים לשנות מטלות במהירות במידת הצורך, ואף לעבור עבור כמה חברות במקביל, או בזו אחר זו.

עובדים לפי דרישה יכולים להיות עובדים קבועים של החברה, במשרה מלאה או חלקית, שההבדל בינם לבין עובדים אחרים הוא הגמישות בשעות העבודה (אם כי יש עדיין לפתור כמה סוגיות בדיני עבודה כמו למשל הפסקות).

אבל יש 4 סוגי העסקה שיכולים להתאים הרבה יותר לעובדים בשיטת 'עובד לפי דרישה':

1 עובדים זמניים:

עובד זמני מועסק במשך תקופה קצרה, והחברה בה הוא עובד עשויה להעסיק אותו ישירות או דרך משרד כוח אדם.

אם הוא מועסק ישירות, החברה חותמת איתו על חוזה לתקופה שמוגדרת מראש, על פי לוחות הזמנים של הפרויקט או הפרויקטים שאותם הוא אמור לבצע.

ניתן להוסיף בחוזה אפשרות הארכה על פי התארכות הפרויקט או עיכובים בלוחות הזמנים.

במקביל, יש עובדים זמניים שעובדים בתפקיד מסוים רק יום אחד ולאחר מכן עוברים לתפקיד אחר בחברה אחרת, יש עובדים שעובדים עונתית (למשל בתקופות בהן יש היקפי מכירות גדולים במיוחד), ויש עובדים זמניים שממלאים תפקיד של עובד שיצא לחופשה רפואית, או חופשה ללא תשלום, או חופשת לידה וכו.

עובדים זמניים מסוג זה, ברוב המקרים לא מתכננים ולא מעוניינים להתקבל לעבודה באופן קבוע בחברה בה הם עובדים, ויש מועד קבוע לסוף תקופת העסקתם.

2 עובדים זמניים שמיועדים להפוך לעובדים קבועים בהמשך, תחת תנאים מסויימים:

יש עובדים זמניים שמיועד מלכתחילה להפוך בהמשך לעובדים קבועים. לפעמים מדובר בעובד שמגיע דרך חברת כוח אדם, ולאחר תקופה מסויימת מועסק ישירות על ידי המעסיק.

המעסיק יכול להציע לעובדים אלה עבודה קבועה על סמך ביצועים. במקרים כאלה, לאחר שהעובד הפך לעובד קבוע, יתכן שמידת הגמישות בעבודתו תפחת, ויתכן שהוא יעבור מסטטוס של 'עובד לפי דרישה' לסטטוס רגיל.

אופציה אחרת היא שהוא יהפוך לעובד קבוע בשעות גמישות על פי דרישה, בין אם במשרה חלקית או מלאה.

3 עובד יומי או שעתי:

עובד יומי או שעתי הוא צורת ההעסקה היעילה ביותר בהיבט של עובדים לפי דרישה. גם כאן, העובדים יכולים להגיע דרך קבלן כוח אדם או להיות מועסקים ישירות על ידי החברה, והם מגוייסים לתקופות קצובות, רק לצורך ביצוע פרויקטים מסויימים.

עובדים יומיים ושעתיים יכולים לעבוד עבור כמה מעסיקים במקביל, על פי הצורך של כל אחד מהמעסיקים.

היתרון שלהם נעוץ בכך שהם לא תלויים במעסיק אחד בלבד. החיסרון הגדול נעוץ בכך שאם הם לא עובדים בשבתות וחגים, הם לא מקבלים שכר עבור שבתות וחגים, בניגוד לעובדים במשרה מלאה או חלקית, שעובדים על פי משכורת קבועה ומקבלים דמי חגים.

4 עובדים בכוננות:

עובדים בכוננות משויכים בדרך כלל למקצועות כמו רופאים ואחיות או מקצועות בצבא קבע, שלעתים קרובות יש להם שילוב של משמרות קבועות ומשמרות כוננות.

אלא שברגע שנפרץ השער בפני סוגי העסקה רבים, נסללה הדרך גם בפני עובדים ממגוון מקצועות אחרים, להפוך לעובדי כוננות.

עובדים במגוון רחב של מקצועות יכולים לעבוד באופן שוטף במשרה מלאה או חלקית עבור מעסיק מסויים, ובה בעת להיות בכוננות אצל מעסיק אחר.

המעסיק שאצלו נמצאים העובדים בכוננות, חוסך לעצמו את הצורך לגייס במהירות עובדים חדשים למשרות מלאות, בכל פעם שנוצר עומס עבודה חריג, ויש צורך לגייס באופן מיידי עובדים מנוסים שעברו את ההכשרות המתאימות, כדי שיסייעו בביצוע הפרויקט בלוחות הזמנים שנקבעו.

במקרים מסויימים, יתכן שעובדים אלה ידרשו תשלום חודשי בסכום מסויים (גם עבור ימים בהם הם לא עובדים בפועל) תמורת זמינותם המיידית לעבודה שבה הם נדרשים להיות בכוננות.

אבל גם סכום כזה, יהווה עדיין חסכון ניכר לעומת מצב של אבטלה סמויה בעתיד. כלומר, מצב בו החברה נאלצת לגייס עובדים במהירות בעת שנוצר עומס (למשל לאחר זכייה בפרויקט גדול במיוחד), ולאחר תום הפרויקט, נאלצת לשלם שכר חודשי לעובדים שאין בהם צורך במשך רוב ימות השנה.  

כנס רווחה וחווית העובד

כנס הגיוס השנתי 2024

אין תגובות

השאר תגובה