מניעת עישון בעבודה: תגדיל את תפוקת העובדים

מניעת עישון בעבודה: תגדיל את תפוקת העובדים

ראיון עם ד"ר יעל בר זאב, שתרצה על מניעת עישון במקום העבודה כחלק חשוב של עבודת משאבי האנוש בארגון

שיתוף
מניעת עישון בעבודה

מניעת עישון בעבודה

ד"ר יעל בר זאב, רופאת בריאות הציבור ויועצת לגמילה מעישון, תרצה בכנס wellbeing – רווחת העובדים על חשיבות מניעת עישון בעבודה, כחלק מתוכנית קידום בריאות העובדים. בראיון לפורטל HRus לקראת הכנס, היא מספרת על היתרונות הרבים שיש במעורבות מחלקות משאבי האנוש בפרויקטים של גמילה מעישון.

מה תפקידו של מנהל משאבי האנוש בנושא בריאות העובדים בכלל וגמילה מעישון בפרט?

ד"ר יעל בר זאב
ד"ר יעל בר זאב

ד"ר יעל בר זאב: "הבריאות היא חשובה למעביד משני אספקטים: מתוך דאגה לרווחתו: כפי שהוא דואג לרווחה והטבות בנושא הפנאי, גם הדאגה לבריאות שלו היא למען רווחתו. כשאנו פועלים למען רווחת העובד, הוא מסופק יותר ולכן עובד טוב יותר. האספקט השני הוא שעובד בריא יותר הוא יעיל יותר ולכן למעשה הוא חוסך כסף לחברה. 

"ספציפית בנושא העישון, העובדים המעשנים חולים יותר ונעדרים בממוצע כשלושה ימים בשנה יותר מיתר העובדים שאינם מעשנים. ההיעדרות נובעת גם מתחלואה של העובד עצמו – בדלקות אוזניים ודלקות בדרכי הנשימה, והוא נעדר גם בעקבות מחלות אצל בני משפחתו. גם הפרודוקטיביות של עבודת המעשן נפגעת, כאשר עובד מעשן יוצא בממוצע למספר גדול יותר של הפסקות עישון במהלך היום, ולהפסקות ארוכות יותר. המחקרים מצביעים על כשעה מצטברת במהלך כל היום, ו-30 ימי עבודה בשנה במצטבר. והיציאה להפסקה לצורך עישון נתפסת כנורמטיבית כיום. מנהלת משאבי האנוש כנציגת המעסיק נתפסת בעיני העובד כדואג לרווחתו בהיבט הבריאותי, ומבחינת ההנהלה, היא תביא לעליה ובפרודוקטיביות וחיסכון כספי.

גם לארגונים ירוקים

גם החוק מחייב ומעודד את מקומות העבודה למנוע עישון ולמנוע חשיפה לעישון פסיבי במקומות עבודה. לדבריה של ד"ר בר זאב, מניעת עישון תורמת גם לאיכות הסביבה: בדלי סיגריות נחשבים למזהם מספר אחת. זהו פריט הלכלוך השכיח ביותר במרחב הציבורי, והוא פוגע גם במקורות המים שלנו לאחר שהחומר הנזרק לאדמה מחלחל אליה. "לכן ארגון ששם לו כיעד להיות ירוק – חייב להתחיל בפעילות כנגד העישון".

האם ארגונים נרתמים לנושא?

"בהחלט. אני עובדת בעיקר מול הרשויות המקומיות. עיריית חיפה למשל הפעילה פורום קידום בריאות במקומות העבודה, בהשתתפות עשרות מקומות עבודה כמו בנק הפועלים, אינטל וגם מקומות פריפריאליים כמו מפעל גדול בירוחם. כמובן צריך להתאים את התוכניות למשאבים ולמקום העבודה. חלק גדול מהפעילויות אינן דורשות משאבים. 

"פעילות המקדמת מניעת עישון לא מחייבת הוצאות רבות. בניגוד לארגונים גדולים וחברות הייטק, גם חברות קטנות יכולות לקדם למשל פעילות גופנית, על ידי עידוד עלייה במדרגות תוך דאגה שחדר המדרגות יהיה נעים, נקי ועם תמונות על קירותיו. מתן הטבה למי שיחליט להגיע בתחבורה ציבורית, הצבת מתקן לאופניים. כל אלה לא מחייבים הוצאות גדולות. מינוי עובד שידאג לאכיפת האיסור לעשן, שיהיה אחראי לכך שלא יהיו מעשנים בבניין – זה לא עולה כסף, וזו דאגה לבריאות העובד.

דוגמא נוספת לפעילות מצוינת שאינה עולה כסף היא הסברה במיילים הנשלחים לעובדים. הסבר על אפשרויות גמילה בקופות חינם. כמובן שיש דברים שאינם מצריכים הוצאה כספית ישירה, אך מדובר בזמן עבודה והשקעה.

האם את יכולה לתת דוגמא של ארגון שאימץ את הפעילות שלך והצליח לקדם את נושא הגמילה מעישון?

"הפקולטה למדעי הבריאות בהדסה עין כרם יצאה לפני מספר שנים בתוכנית גדולה, עוד לפני שנכנס החוק לתוקף. הוקמו פינות עישון מחוץ לבניין, מונו נאמני אוויר נקי שפעלו לאכיפה. מונו עובדים שיהיו ממונים על הסברה. הם מציינים את היום ללא עישון ומוצעות סדנאות גמילה לעובדים ופרס למי שהצליח להיגמל. הם יצאו בקמפיין גדול כשזה התחיל – תחרות מודעות בנושא, והכרזה שנבחרה למוצלחת ביותר זיכתה את העובד שהכין אותה בפרס. גם מחלקת משאבי האנוש בעיריית ירושלים יזמה והוציאה את כל פינות העישון אל מחוץ למבנה העירייה, ארגנה סדנאות לגמילה מעישון, נתנו פרס לנגמלים".

לסיכום, בכנס יוכלו המשתתפים להיחשף לדרכים בהן נוכל לדאוג לרווחת העובד, ולתת לו תחושה שדואגים לו. הארגון מחויב לבריאותו ובבד בבד לשיפור הפרודוקטיביות שלו בעבודה. כל זאת תוך שימוש באמצעים זמנים למנהל משאבי האנוש ואפשרויות פעולה שלאו דווקא עולות כסף.

תוכלו לפגוש את ד"ר יעל בר זאב ומרצים בכירים נוספים בכנס wellbeing – רווחת העובדים שיתקיים ב-9/7/14. לחצו לפרטים נוספים

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה